Potica zagotovo sodi med slovenske značilnosti in je stara
že nekaj stoletij, saj jo omenja že Janez Vajkard Valvazor v svoji Slavi Vojvodine Kranjske.
Sama v mladosti nisem bila navdušena nad
njenim okusom, saj sem imela veliko raje sočne biskvite, torte in drobno
pecivo, kasneje sta nas za praznike z njo zalagali mama in tašča in kakšen
košček nam je povsem zadostoval. Tako potrebe po peki potice pri nas ni bilo.
Večkrat sem poslušala izkušene gospodinje, kako jim potica ni uspela,
zato morda tudi nisem imela želje po peki potice.
Povsem drugače pa je bilo, ko smo pred leti za novoletno darilo prejeli knjigo Andreja Goljata z naslovom Potice in majhen,
okrogel, glinen pekač. Nekaj časa smo ju ogledovali in navdušenje nad
vrstami potic v knjigi, ki so bile podkrepljene z barvnimi fotografijami in
mnogimi okusi, je raslo in takrat
je odločitev padla.
Zakaj pa ne bi tudi sami poskusili s peko tega tradicionalnega
slovenskega simbola?
Prva potica je bila makova in je 100 % uspela, kar je bila
motivacija za naprej. Majhnemu pekaču se
je pridružil večji in peka potice je postala tudi pri nas tradicionalna za
praznike oz. večja praznovanja. Največkrat je makova, odkar pa sem od
prijateljice dobila super recept za lešnikovo filo, nam je ta trenutno najbolbolj
všeč.
Ko odkriješ pravi recept, ki vedno uspe, ko je potica tudi lepa na pogled, si praznikov brez nje težko predstavljaš. Poskusite, ne bo vam žal.
Manjši pekač
Večji pekač
Manjši pekač
Večji pekač
Testo je razvaljano.
Tale je bila orehova.
Ni komentarjev:
Objavite komentar